EPI·NO Bevallingstrainer

De geboorte van je kind is een wonderlijke gebeurtenis in een tijdperk vol verwachtingen. Het is een periode van intens geluk en heftige emoties. Maar het gaat gepaard met hard werken! Actief jezelf voorbereiden op de bevalling kan de geboorte van je baby vergemakkelijken en het herstel erna bespoedigen.Bevallingstrainer
 
Eén van de belangrijkste aspecten van een goede voorbereiding op de bevalling is ervoor te zorgen dat je bekkenbodemspieren in een goede conditie verkeren.
Training van de bekkenbodemspieren is essentieel ter voorkoming van incontinentie en verzakkingen van de baarmoeder, de vagina, de blaas, de urinebuis en de darm. Daarnaast bevordert training een goede conditie van de genoemde spieren en draagt zo bij aan betere orgasmen tijdens het vrijen.   
 
De bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren zijn een groep van spieren die onder in ons bekken liggen. Voor het gemak praten we meestal over de bekkenbodem. Ze vormen letterlijk de bodem van ons bekken. Deze spiergroep geeft steun aan de organen in de buik (blaas, urinebuis, baarmoeder, vagina en darm) en kan onze blaas en darm afsluiten waardoor we in staat zijn urine en ontlasting op te houden. Bij veel bevallingen worden deze spieren doorgeknipt (episiotomie) om de bevalling te bespoedigen. Een dergelijke ingreep verzwakt de bekkenbodemspieren.
 
  Functie
De bekkenbodemspieren hebben een belangrijke functie bij het doorlaten van urine en ontlasting. Als ze zich samentrekken, sluiten ze de doorgang van de urinebuis en de anus af. Deze functie is vooral belangrijk als iemand een lichamelijke inspanning levert, zoals bij het hoesten, niezen en sporten. Omdat de druk in de buikholte dan toeneemt, wordt de inhoud van de blaas via de urinebuis naar buiten gedreven en kan er onwillekeurig urineverlies plaatsvinden. De spierplaat over het onderste deel van het bekken trekt zich in een reflex samen als iemand een lichamelijke inspanning levert. Hiermee wordt voorkomen dat er urine uit de blaas lekt. 
  Verslapte bekkenbodemspieren
Na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren verslapt en beschadigd zijn. Dat kan tot stressincontinentie leiden en ook tot verzakking van de baarmoeder. Soms kan een vrouw door slappe bekkenbodemspieren niet meer zo goed tot bevrediging komen bij de geslachtsgemeenschap.
  
  Bekkenbodemtraining: een noodzakelijke fase na de bevalling
Na een bevalling zou ongeveer 30 % van de vrouwen last hebben van urineverlies.
Dit probleem verdwijnt weliswaar in de meeste gevallen, maar kan bij een volgende zwangerschap of na de menopauze opnieuw opduiken. Bekkenbodemtraining (“perineale reëducatie”) is sterk aan te raden als preventie.

Bekkenbodemtraining is een pijnloze therapie die haar doeltreffendheid heeft bewezen en absoluut noodzakelijk is na de bevalling. De spieren worden sterk uitgerekt tijdens de zwangerschap en de bevalling, en vinden soms moeilijk hun oorspronkelijke veerkracht terug. Doordat ze verslappen, kan er urineverlies ontstaan, vooral bij een inspanning, hoesten, lachen, niezen of hevige emoties.

Voor de bekkenbodemspieren geldt net als voor alle andere spieren in het lichaam, dat je ze sterker kunt maken door te trainen. Met de EPI•NO trainer kun je jouw bekkenbodemspieren zelf trainen. Training van de bekkenbodemspieren is goed ter voorkoming van incontinentie en van verzakkingen van de organen in de buikholte.

klik op het logo om de gratis software te downloaden waarmee u PDF bestanden kunt bekijkenBekijk de gebruikshandleiding in PDF bestand

 

Wat is het verschil tussen de EPI·NO Delphine en de Delphine Plus?

De EPI·NO Delphine Plus heeft de biofeedbackmogelijkheid (middels een drukmetertje) geïntegreerd om de contracties van de bekkenbodemspieren beter te kunnen waarnemen. In plaats van de drukmeter heeft de EPI·NO Delphine een spiegel. Kortom: De EPI·NO Delphine is een trainingsapparaat dat je op de bevalling voorbereidt. De EPI·NO Delphine Plus bereidt je ook voor op de bevalling en daarnaast is het een uitstekend trainingsapparaat om je bekkenbodemspieren te versterken en te laten herstellen middels de biofeedback na de bevalling.


 Om hygiënische reden kan de Epi-No wanneer de seal verbroken is niet geretourneerd worden

 

EPI·NO Delphine Plus Bevallingstrainer