dr-browns-logo

Dr. Brown's tips en trics

Hoe werkt de Dr. Brown’s fles?
De flessen van Dr. Brown's hebben een uniek gepatenteerd ventielsysteem, dat niet te vinden is in andere babyflessen. Door dit Natural Flow-ventielsysteem kun je je baby echt vacuümvrij voeden. De zogenaamde positieve druk die dankzij het ventielsysteem ontstaat, is vergelijkbaar met het geven van borstvoeding; hard zuigen is niet nodig, de speen 'stimuleren' is voldoende. Daardoor drinkt je baby heel natuurlijk en op zijn gemak -en dat is extra fijn voor wie afwisselend borst- en flesvoeding geeft.
Door die positieve druk helpt Dr. Brown's ook pijnlijke oortjes en oorontsteking voorkomen. Andere babyflessen waarin wél een vacuüm wordt gecreëerd (waaraan wél hard gezogen moet worden), zorgen vaak voor negatieve druk in het middenoor -achtergebleven vuil krijgt zo de kans om zich op te hopen en dit kan voor een ontsteking zorgen. Met Dr. Brown's ontstaat er geen negatieve druk in de oortjes: de fles helpt dus vuilophoping voorkomen.
Tijdens het drinken wordt lucht via het ventiel de fles in geleid naar de ruimte boven de voeding. De lucht komt nooit in contact met de (moeder)melk of flesvoeding en kan dus niet in je baby's buikje terechtkomen. Het ventielsysteem helpt zo niet alleen darmkrampjes en spugen voorkomen, het zorgt er ook voor dat belangrijke vitaminen en voedingsstoffen niet oxideren ('vervliegen').
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijdens het voeden met Dr. Brown's belangrijke vitaminen (zoals vitamine C, A en E) behouden blijven.

Wat is het verschil tussen een brede halsfles en een standaardfles?
De brede halsfles heeft een wat bredere speen, waardoor de baby zijn mondje wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Veel moeders die naast borstvoeding ook flesvoeding geven, geven de voorkeur aan de brede halsfles; het maakt de kans op eventuele tepel-speenverwarring bij de baby zeer klein.
De standaardflessen hebben een smallere hals en speen (ze worden ook smalle halsflessen genoemd) en worden makkelijk geaccepteerd, ook door heel jonge baby's. De keuze voor een brede of smalle fles wordt ook bepaald door wat je zelf prettiger vindt vasthouden.
Het prematuurflesje (60 ml, met standaardhals) is geschikt voor te vroeg geboren baby's of baby's met weinig zuigreflex. Het flesje kan ook gebruikt worden voor het geven van medicijnen of een drankje.


Hoe reinig je een Dr.Brown’s fles.
Reinig alle onderdelen vóór gebruik. Zorg voor een schoon aanrecht en schone handen en haal de verschillende delen van de fles uit elkaar. Kook de spenen vóór het eerste gebruik uit in water (max. 5 minuten). Was alle onderdelen grondig af met heet water en afwasmiddel.
Maak met het bijgeleverde reinigingsborsteltje het ventielsysteem schoon. Spoel alle
onderdelen goed af en zorg ervoor dat het gaatje van de speen geen zeepsop of water meer bevat.
De spenen en alle onderdelen van de fles kunnen in de vaatwasser. Plaats ze in het bovenste rek en zet de vaatwasser niet hoger dan 60 °C. 

Hoe steriliseer je een Dr. Brown’s fles?
De flessen kunnen gesteriliseerd worden met een daarvoor bestemd sterilisatiemiddel of met behulp van kokend water. Volg hiervoor de volgende op:
1. Breng een ruime pan met water aan de kook
2. Als het water kookt, schakel de warmtebron uit en haal de pan van de warmtebron af.
3. Plaats de fles, speen en onderdelen in het zojuist gekookte water en laat deze 3 à 5 minuten staan.
Let op: bij 'klassiek' steriliseren in kokend water mag de fles de (hete!) bodem van de pan nooit raken
-dat zou de fles kunnen aantasten of vervormen.
Dr. Brown's heeft een speciale magnetronsterilisator, die met hete stoom zorgt voor een extra hygiënische en snelle reiniging van de flessen (alle onderdelen) en spenen.

Een Dr. Brown’s fles lekt, hoe kan dat?
In principe lekken onze flessen niet. Het ventielsysteem zorgt ervoor dat baby's vacuümvrij drinken.
Dankzij de positieve druk 'druppelt' de voeding uit de fles, maar dat is geen lekken.
Onder bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat de (moeder)melk of flesvoeding via het ventiel naar buiten komt.
Dit heeft een van de volgende oorzaken:
1. De voeding is oververhit -er vindt dan condensatie plaats in de ventielschacht of de lucht zet uit en stuwt de voeding omhoog door het ventiel.
Oplossing: verwarm flesvoeding niet hoger dan lichaamstemperatuur (37 °C);
2. De fles is te stevig geschud bij het oplossen van de melkpoeder, waardoor de voeding door het ventiel naar buiten geduwd wordt.
Oplossing: los de poeder op door middel van roeren in plaats van de fles te schudden. Het
langwerpige ventiel kan goed gebruikt worden om melkpoeder op te lossen, ook heeft
Dr. Brown's een speciale melkpoedermixer.
3. De fles wordt niet op de juiste manier vastgehouden tijdens het voeden en het uiteinde van het ventiel (onderaan in de fles) wordt continu ondergedompeld in de voeding.
Oplossing: houd de fles in een hoek van ongeveer 45°, zodat het uiteinde van het ventiel niet ondergedompeld is;
4. Tijdens het verwarmen van de fles zat de schroefdop rond de speen te strak, waardoor de vloeistof door het ventiel omhoog gestuwd wordt.
Oplossing: verwarm de fles zonder schroefdop óf draai de schroefdop na het verwarmen een kwartslag om om de druk van de fles te halen (draai de dop weer goed vast vóór het voeden).
Wellicht ten overvloede, maar voor de zekerheid:
- De fles dient uitsluitend gebruikt te worden met een Dr. Brown’s-speen
- De fles mag niet verder gevuld worden dan de maximum streep
- De speen dient goed in de ring bevestigd te zijn
- Het langwerpige deel van het ventiel moet stevig in het ronde beige ventielstuk
gedrukt worden
- Onderdelen niet langer uitkoken / steriliseren dan aangegeven
- Bij gebruik van een vaatwasser onderdelen uitsluitend in het bovenste rek plaatsen
en niet heter wassen dan op 60°
Doe snel en eenvoudig onderstaande test om het lekken van de fles uit te sluiten:
1. Vul de “lekkende” fles met een laagje koud water en houd de fles in een hoek van ongeveer 45°. De fles druppelt nu het water maar lekt niet.
2. Vul de “lekkende” fles met heet/kokend water en houd de fles in een hoek van ongeveer 45°. De fles kan mogelijk gaan sissen en lekt nu wel (zie punt 1)
Door de fles te testen met koud water kun je het “lekken” van de fles uitsluiten.

Voeding (pap) stroomt niet goed door :
Wij hebben contact gehad met flesvoedingsfabrikanten vanwege vragen over moeizame
doorstroming met pap. Daar werd gezegd dat deze voedingen ‘indikken’ naarmate het voeden duurt.
Daarom geeft men het advies de voeding te verdelen over twee flesjes. Dus eerst de ene helft klaarmaken en geven en daarna de andere helft klaarmaken en geven. Zo krijgt de voeding minder gelegenheid om in te dikken. Ook meer vocht toevoegen gebeurt wel. Verder geven sommige ouders
de voorkeur aan een brede halsfles bij bepaalde typen dikkere voeding.

Elke baby drinkt op zijn eigen manier, met zijn eigen snelheid en het is uiteraard een richtlijn, de overstap naar een volgende fase kan dus ook eerder of later dan aangegeven.